HUK 203 - Ceza Hukuku Genel H羹k羹mler I

E-Posta: aaltunkas@maltepe.edu.tr

襤 Telefonu: 0 216 626 10 50 / 2343

Dersle 襤lgili Görüme Saatleri: Perembe 13.00-14.00

Ders saatleri (Gün ve saat):

Gün

Perembe

09.00-12.00

09.00-11.00

Derslik

Amfi 2

Dersin Genel Amac覺:

Ceza Hukuku Genel Hükümler I dersinde, ceza hukukunun ilkeleri ve ceza yasas覺n覺n kii, yer ve zaman bak覺m覺ndan uygulanmas覺 anlat覺lacak ve soyut olarak tüm suçlar için geçerli olan genel unsurlar aç覺klanacakt覺r.  Bu konular覺n kavrat覺lmas覺 için pratik çal覺malar yap覺lacakt覺r.

Örenme Ç覺kt覺lar覺 ve Alt Beceriler:

Bu dersin sonunda örenci;

1.Kamu Hukuku’nun bir dal覺 olan Ceza Hukuku’nun ve suç ve ceza kavramlar覺n覺n Ceza Hukuku teknii içerisinde ne olduunu örenecektir.

2. Ceza Hukuku’nun kamu hukukunun dier dallar覺ndan fark覺n覺 ve bunlarla ilikisini alg覺layabilecektir.

3. 襤nsan haklar覺yla ilikisi tart覺覺lmaz olan Ceza Hukuku’nun temel ilkelerini ve ceza sorumluluunun esas覺n覺 örenecektir.

4. Ceza kanunlar覺n覺n zaman, yer ve kii yönünden uygulanma esaslar覺n覺 örenecektir.

5. Suç genel teorisini ve bu balamda her suç bak覺m覺ndan ortak olan suçun unsurlar覺n覺 örenecektir.

Genel Yeterlilikler

Ceza Hukuku genel hükümler alan覺nda, üst alan olarak Ceza Hukuku kavram覺n覺 ve bu kavram balam覺nda alt alanlar olarak teknik bir hukuk dal覺 olan Ceza Hukuku’nun genel hükümlerini oluturan alt kavramlar konusunda, insan haklar覺 hukuku ile balant覺 da kurarak eletirel çerçevede düünebilecektir.

Öretim Yöntem ve Teknikleri:

Anlat覺m, tart覺ma, eletirme, soru-yan覺t, pratik çal覺ma, ödev problemleri verme ve deerlendirme.

Deerlendirme Yöntemi:

Maltepe Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eitim – Öretim ve S覺nav Yönetmelii gereince, yar覺y覺l içi ara s覺nav覺 (%40), yar覺 y覺l sonu s覺nav覺 (%60).

Önkoul:

Yok.

Ders Kitab覺 / Yard覺mc覺 Okumalar:

Doç. Dr. Hamide ZAFER, Ceza Hukuku Genel Hükümler, TCK m. 1-75, Ders Kitab覺.

Prof. Dr. Nur CENTEL / Doç. Dr. Hamide ZAFER / Yard. Doç. Dr. Özlem ÇAKMUT, Türk Ceza Hukukuna Giri.

Prof. Dr. Nur CENTEL / Doç. Dr. Hamide ZAFER / Yard. Doç. Dr. Özlem ÇAKMUT, Kiilere Kar覺 襤lenen Suçlar, Cilt: I.

Prof. Dr. Nur CENTEL / Doç. Dr. Hamide ZAFER / Yard. Doç. Dr. Özlem ÇAKMUT, Ceza Hukuku Uygulamalar覺.

Ders 襤çerii:

Ceza hukukunun ilevi, bölümleri, geliim süreci, dier hukuk dallar覺 aras覺ndaki iliki, tarihi süreçte ceza hukuku, ceza hukukunun temel ilkelerine giri, ceza sorumluluunun esas覺, ceza hukukunda kaynaklar ve yorum, ceza kanunlar覺n覺n uygulanma esaslar覺, suçlular覺n geri verilmesi, suç genel teorisine giri ve bu balamda suçun unsurlar覺 d覺覺nda kalan olgular, suçun unsurlar覺; suçun yasall覺k unsuru, suçun maddi unsuru, suçun hukuka ayk覺r覺l覺k unsuru, suçun hukuka uygunluk nedenleri, suçun kusurluluk unsuru, kusur türleri olarak kast ve taksir.

Haftal覺k Program:

Haftalar

Tart覺覺lacak/襤lenecek Konular

Örenme Ç覺kt覺 No.*

1. Hafta

Tan覺ma ve Giri: Ceza Hukuku kavram覺, Ceza Hukuku’nun ilevi, bölümleri, geliim süreci, dier hukuk dallar覺 aras覺ndaki iliki.

2. Hafta

Tarihi süreçte Ceza Hukuku, Ceza Hukuku’nun temel ilkelerine giri.

3. Hafta

Temel ilkelere devam, ceza sorumluluunun esas覺, Ceza Hukuku’nda kaynaklar ve yorum.

1,3

4. Hafta

Ceza kanunlar覺n覺n uygulanmas覺 esaslar覺 ( zaman, yer ve kii bak覺m覺ndan uygulanma ile).

5. Hafta

Ceza kanunlar覺n覺n uygulanma esaslar覺na devam.

6. Hafta

Suçlular覺n geri verilmesi.

7. Hafta

Suçlular覺n geri verilmesine devam, suç genel teorisine giri ve bu balamda suçun unsurlar覺 d覺覺nda kalan olgular.

8. Hafta

Ara s覺nav

9. Hafta

Suçun unsurlar覺 konusuna giri, suçun tipiklik unsuru (suçun yasall覺k unsuru + suçun maddi unsuru).

10. Hafta

Suçun tipiklik unsuruna devam, suçun hukuka ayk覺r覺l覺k unsuruna giri.

11. Hafta

Suçta hukuka uygunluk nedenleri.

12. Hafta

Hukuka uygunluk nedenlerine devam

13. Hafta

Suçun kusurluluk unsuru.

14. Hafta

Kusur türleri olarak kast ve taksir.

15. Hafta

Yar覺y覺l sonu s覺nav覺

(5. haftadan sonra her hafta daha önce ilenmi konularla ilgili pratik çal覺ma saatleri yap覺lacakt覺r.)

DEERLEND襤RME S襤STEM襤:

Program Yeterlikleri/Ç覺kt覺lar覺

Katk覺 Düzeyi*

1

Hukuki kavramlar覺 kullanma, kar覺lat覺rma, yorumlama, sonuç ç覺karma ve uygulayabilme becerisi

2

Pozitif hukuk normlar覺n覺, onlara kaynakl覺k eden tarihsel geliimi dikkate alarak ve hukuk teorisi 覺覺覺nda analiz edebilme yetenei

3

Hukukun ulusal ve uluslararas覺 boyutlar覺n覺, mahkeme içtihatlar覺 ve uygulamalar覺 takip etmek suretiyle anlama ve ileme yetenei

4

Gelimi bir adalet nosyonu çerçevesinde kar覺l覺kl覺 hak ve menfaatlerin dengelenmesini salama yeteneinin salanmas覺

5